Att bli inspirerad – To find inspiration

(In english below)

Ibland fastnar man helt enkelt. I livet, gamla vanor eller tankemönster. Och poof! så är inspirationen borta. Känner du igen dig?

Antagligen gör du det, för de flesta har väl någon (eller snarare några!) gånger i livet tappat inspirationen. Vad gör man då när det händer och man vill få tillbaka den, även om man egentligen tror att den är för långt borta för att kunna nås?

För egen del har detta hänt ett antal gånger i olika tidslängder när det gäller fotograferandet. Så här kommer några råd som har fungerat för mig när det uppstår inspirationstorka (och en del av dessa exempel är möjliga att applicera på andra områden också, inte bara för fotografer):

coffee-flower-reading-magazine

Bläddra i tidningar

Och nej, nu menar jag inte nättidningar utan fysiska exemplar. Ni vet dem där som man gick till affären och köpte förr i tiden? Och som fortfarande går att köpa men som de yngre generationerna hellre läser på nätet? Exakt, det är dessa jag pratar om. Att faktiskt bläddra i en tidning är en helt annan upplevelse än att läsa på en digital skärm. Och faktiskt lite roligare. Det behöver inte handla om fotografi heller utan kan vara andra tidiningar som publicerar bilder i den genren som man själv fotograferar i. För till exempel modefotografer kan det vara Elle. För lifestyle-fotografer skulle det kunna vara Vanity Fair. För dokumentärfotografer eller naturfotografer kan det vara National Geographic. Och det bästa är att det inte ens måste vara de senaste exemplaren – utan man kan hitta riktigt billiga begagnade på second hand-butiker eller på nätet. Eller helt enkelt gå till biblioteket om budgeten är begränsad. Vilket leder oss i på nästa tips:


Woman reading books
Porträttfotografering i Eskilstuna

Titta igenom böcker

Även här förespråkar jag de fysiska varianterna som på den gamla goda tiden innan internet uppstod. Bläddra i gamla böcker som redan ligger hemma (gärna med bilder i), eller vandra till närmsta bibliotek och slå dig ner en eftermiddag (eller förmiddag om du till skillnad från mig är en morgonmänniska!). Till skillnad från i USA så har vi ännu inte en kultur som låter potentiella kunder sätta sig ner i bokaffärer och läsa böcker innan inköp, men skulle du råka befinna dig i staterna när du läser detta så kan jag varmt rekommendera ett besök till Barnes and Noble. Där välkomnas man att slå sig ner i deras fåtöljer och läsa böckerna – utan krav på köp. Och är det just utan köpkrav som du är ute efter kommer nu nästa tips:


Creative Live Website

Se Creative Lives livesändningar

Om du inte känner till Creative Live så är det hög tid att du gör det nu! Denna fantastiska sida startades av fotografen Chase som under sin nybörjarperiod tröttnade på att så många etablerade fotografer inte ville dela med sig av sina tips i branschen. Här har videoklipp från mängder av kreativa människor med olika föreläsningsteman spelats in, och både säljs och sänds gratis. Olika teman är ”photo and video”, ”art and design”, ”music and audio”, ”craft and maker” samt ”money and life”. Några deltagare från fotobraschen som förekommer är Sue Bryce, Pye Jirsa, Pratik Nalik, Jen Rozenbaum och Joe Buissink. Andra inspirerande talare är exempelvis Vanessa van Edwards som talar om kroppsspråk och ”people skills”, Sue B Zimmermann som talar om marknadsföring på sociala medier och Neil Patel som tipsar om hur man får trafik till sin nätbaserade verksamhet. Men det finns så mycket mer att utforska! Och varje dag har man möjlighet att helt gratis titta på olika livesändningar. Det finns även ett schema för ca 1-3 månader framåt där man kan boka in sig på det som intresserar en och få en påminnelse på mejlen när det börjar sändas. Låter det för bra för att vara sant? Ja det gör det, men det är ändå sant.


 

 

Stump Pass Beach State Park Florida
Stump Pass Beach State Park på Floridas västkust. Det var mitt första besök, så otroligt vackert och gav mig helt ny energi.

Besöka nya platser

Hur många gånger har du inte varit med om att en vistelse på en ny plats gett dig ny energi och inspiration? Antagligen många gånger. Så om du har möjlighet råder jag dig att åka iväg på nya äventyr. Det behöver inte ens vara speciellt långt borta utan kan vara en annan del av staden du bor i, eller en buss/tågresa bort.


Elisabeth&David Parfotografering Stockholm
Den här bilden skapades vid en sjö jag har besökt manga gånger. När det är helt vindstilla blir sjön som en enorm spegel, som den här kvällen.

Återbesök gamla platser

Ja, jag är helt seriös. Det ÄR möjligt att få inspiration från samma gamla miljö som man alltid befinner sig i. Det handlar helt enkelt om att bli uppmärksam. Säg att du tar samma promenad till affären/jobbet/skolan varje dag och tycker att samvaron börjar kännas lite väl dyster eller för lik alla andra dagar – då är det dags att börja leta efter de små detaljerna som kan inspirera. Efter min depression lärde jag mig att uppskatta det lilla i min vardag. Små blommor som tränger sig fram mellan springor i asfalten, känslan av solen i ansiktet efter en dag inomhus, färgerna och texturerna på byggnaderna jag gick förbi. Och nej, man behöver inte ha gått igenom en depression för att kunna uppskatta små detaljer, eller blir inspirerad av det lilla. Försök bara att se det du är van vid i nya vinklar eller perspektiv. Kanske den där väggen du brukar gå förbi skulle vara en perfekt bakgrund för din nästa porträttfotografering? Eller färgerna på husen runt omkring dig ger dig inspiration till ditt nästa projekt? Egentligen så finns det otroligt många möjligheter i omgivningen till att bli inspirerad! Personligen sitter jag ute i Stockholms skärgård när jag skriver detta efter att ha funderat över vad mitt nästa blogginlägg skulle handla om, och vips så kom inspirationen för detta inlägg!


Umgås med inspirerande människor

Jo jag vet att de fantastiska människorna jag skrev om som talar på Creative Live är oerhört inspirerande, men det kan faktiskt vara så att du har människor i din omgivning som också är det. Kanske har du vänner inom samma bransch som är positiva och ger dig energi, eller helt enkelt vänner som alltid gör dig på bra humör. Detta är källor till inspiration som är så lätt att förbise. Gå ut och ta med någon/några av dem på en fika/lunch/utekväll och se själv hur energin återvänder. För energi och inspiration skulle kunna ses som rätt så sammanflätade.


Titta igenom tidigare arbeten

Nu kanske ni tror att jag börjar spåra ur, men jag lovar att det är sista punkten och att den är viktig! Det är så enkelt som att gå tillbaka och titta på tidigare arbeten som du har utfört och är nöjd eller stolt över, och fundera över vad som fick dig att lyckas med dem. Var det platsen du gjorde det på, människorna du samarbetade med eller kanske hur du kände dig just då som gjorde att det blev så bra? Försök att hamna i något liknande tillstånd i det nya du vill göra, eller se bara om du helt enkelt får inspiration av att titta på det. Du kan även titta på gamla arbeten som du inte blev lika nöjd med och försöka göra om dem på ett bättre sätt. Om/när du lyckas med det så är det en stor sannolikhet att det leder till mer inspiration.

 

Om du har läst ända hit så vill jag tacka dig för att du tog dig tid att läsa hela vägen! Har du själv några tips på vad som kan öka inspirationen? Skriv gärna en kommentar och berätta!

 


 

(English)

Sometimes you just get stuck. In life, old habits or thoughts. Then poof! Your inspiration is gone. Does this sound like you?

You probably do, most people have some time (or many times!) during their lives lost their inspiration. So what do you do when this happens and it seems too far away to ever get it back?

It has happened many times for me in different time intervals when it comes to work. So here are some of my go to – examples for when the inspiration feels as dry as the desert (not just photography related):

coffee-flower-reading-magazine

Look through magazines

And no, I don’t mean internet ones, I mean the physical ones. You know those you used to go to the store to buy in the olden days? And that you can actually still buy, even though the younger generation probably usually read online? Yes, I’m talking about those. To really read through, touch and feel the magazine is a completely different experience than reading from a digital screen. And to be frank, a bit more fun. It doesn’t have to be specifically about the area you feel uninspired about either. As you probably know from before, inspiration can come from so many different things. And the best part is you don’t even have to look through the latest ones, you can find cheap magazines in second hand stores or buy online. Or even go to a library, especially If you’re on a tight budget. Which leads us to the next idea:


Woman reading books

Look through/read books

At this point I’m still voting for the physical ones. Look through the old books with beautiful or inspiring images you have at home, or go to the nearest library (or maybe even a friend!). Unlike the United States we don’t really have a culture of reading while in book stores here in Sweden, but if you do live in the USA or are visiting I can highly recommend a visit to one of their many book stores. I’m quite fond of Barnes and Noble myself so please go visit them and feel free to use one of ther many seating ares to look through their books. You won’t even feel the pressure to by any of them. Which leads us to:


Creative Live Website

Creative Live

If you haven’t heard of Creative Live it’s about time! This amazing website was founded by photographer Chase Jarvis who felt like there weren’t many free resources available when he wanted to learn his craft. Many photographers didn’t want to “give away their knowledge for free”, sort of in a way to hinder other people becoming as good as themselves, they were seen as competition. At this site you’ll find videos from several talented creatives, not just by and for photographers. The themes go from “photo and video”, “art and design”, “music and audio”, “craft and maker” to “money and life”. Some teachers from the photography business are Sue Bryce, Pye Jirsa, Pratik Nalik, Jen Rozenbaum and Joe Buissink. Other inspirational speakers are vanessa van Edwards talking about people skills, Sue B Zimmermann with social media marketing and Neil Patel giving ideas on how to grow traffic to your website. Of course there are so much more too! And each day you have the opportunity to watch selected videos for free. They publish a timeline for about 1-3 months ahead on which videos they will stream on specific dates. Does it sound too good to be true? Well yes, but it’s still true!


 

Stump Pass Beach State Park Florida
Stump Pass Beach State Park on the west coast of Florida. This was my first visit and it was so incredibly beautiful and gave me so much new energy.

Visit new places

How many times have you not experience the new energy you get from visiting a new place? Probably many times. So if you have the opportunity I suggest you go somewhere you haven’t been before. It doesn’t have to be far away, maybe just a short bus or train ride inside or outside of your own town.


Elisabeth&David Parfotografering Stockholm
This photo was created by a lake outside of Stockholm I’ve been to several times. It’s a beautiful place where the lake, when there’s no wind, becomes a huge mirror.

Revisit places you’ve been to

Yes, I’m serious. It IS possible to get newfound inspiration from the old, boring places you’ve been to before. It’s just about being curious. Let’s say you always take the same path to your local shop, work or school, and you feel like your days are getting too much like the other ones – then this is the time to start looking for the small details you could find inspiration from. After my depression I learned to appreciate the small things. Tiny flowers growing through the concrete pathways, the feeling of the sun shining on your face, the colours and textures on the buildings I walked past. And no, you don’t have to go through depression to see these things, you just look for them. Try to see old things from a new perspective or angle. Maybe that wall you walk by every day would be the perfect background for your next photo session? Or the colours of the houses gives you inspiration for your next project? There are actually so many ways you can find inspiration from your immediate surroundings. Personally I’m writing this while in the Stockholm Archipelago, where I’ve been many times, but suddenly I just felt so inspired.


Hang out with inspiring people

Yes I do know that the creative people I talked about at Creative Live are awesome and inspiring, but now I’ll talk about the ones you actually do know. Maybe you have friends in your own work area who gives you energy, or maybe you have friends who always makes you feel positive. These are people you want to keep and keep hanging out with. Go out with them and have coffe/lunch/dinner or something and watch your inspiration return. Energy and inspiration does go together.


Look at your previous work

So maybe you think I’m starting to loose it now, but I promise I’m not!This is about just going through what you’ve worked on before and what has been successful and what was less successful. Truly ask yourself why something did go great and made you proud, and try to find inspiration from that feeling you had when you made it happen. Or go through what you didn’t find successful and try to learn from it and get eager to do it better. If or when you do it again you’ll probably find even more inspiration.

 

If you’ve read this far I’d like to thank you! Do you have any tips on how to increase or just get yourself inspired? Please write a comment and let me know!

14 reaktioner till “Att bli inspirerad – To find inspiration

 1. Att titta i papperstidningar är något jag gärna gör när jag är hos svärmor, för hon prenumererar fortfarande på veckotidningar. Att inspireras av andra människor är också jättebra, fast inte alltid det ger den inspirationen jag söker, men trevligt är det ju ändå 🙂 Tack för tips!

  Gillad av 1 person

  1. Ja men eller hur, det blir ju en annan sak att titta i riktiga tidningar. Och att inspireras av andra även om de förmedlar något annat än det man själv söker efter just då. Tack för din kommentar!

   Gilla

  1. Tack så mycket! Ja, oftast återfår man inspirationen om man hittar på något annat en stund (skrivet utifrån egna erfarenheter!) 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s