Instagrams Shadowban

 

Skärmavbild 2017-10-04 kl. 23.26.35

 

Vad är fenomenet shadowban?

Shadowban kan förklaras som att en användare blir blockerad från att synas utan att användaren själv är medveten om det. På Instagram innebär det att dina inlägg blockeras från att synas för dem som inte följer dig. Dina nuvarande följare ser fortfarande dina inlägg men eftersom syftet med Instagram (för de flesta med ett offentligt konto) är att nå ut till nya följare så innebär shadowban ett stort problem. I slutändan innebär det att ditt följartal kan stagnera eller till och med minska, vilket för företagare kan innebära färre kunder.

 

Vad orsakar en shadowban och vem utsätts för något sådant?

Shadowbans syfte är att hålla användare borta från spamliknande eller olämpliga beteenden. Men tyvärr är det inte bara användare med olämpliga beteenden som blir drabbade av detta utan även konton som använder likadana hashtags på sina inlägg om och om igen. Hur som helst är shadowbans inget som Instagram tycks varken dementera eller bekräfta existensen av, utan istället kan man få höra att de försöker förbättra systemet. Instagram rekommenderar att man inte förlitar sig på hashtags för att få användarkonton att växa. Det är möjligt att detta är ett sätt för Instagram att försöka få fler användare att betala för annonser.

 

Hur du undviker att råka ut för shadowban:

 • Använd inte blockerade hashtags

En hashtag blir begränsad eller blockerad när flera användare har använt den i ett felaktigt eller missvisande syfte. Du kan se att en hashtag har blivit begränsad genom att söka på en specifik hashtag och se att endast de mest populära inläggen för den hashtagen dyker upp – Instagram har då begränsat den. Om hashtagen istället har blivit blockerad så går det inte ens att söka på den.

 • Använd inte program som strider mot Instagrams regler

Det kan handla om bland annat bots, som är programvaror man kan köpa vilka automatiskt gillar eller kommenterar andras inlägg för att ens konto ska synas så mycket som möjligt. Instagram kan känna av dessa typer av programvaror och då det strider mot deras användarvillkor är sannolikheten stor att du blir avstängd eller åker på en shadowban.

 • Undvik motstridig aktivitet på ditt konto:

Om du har varit inaktiv under några dagar eller veckor och sedan helt plötsligt blir mycket aktiv, som exempelvis att du börjar följa 50 nya konton, kommenterar väldigt många inlägg och gillar 150+ bilder under en timme så ökar risken för att Instagram läser av detta som suspekt aktivitet.

 • Undvik att rapporteras av andra användare

Att du bara blir rapporterad/anmäld vid något enstaka tillfälle är troligtvis inte tillräckligt för att råka ut för en shadowban, men Instagrams algoritmer undersöker vidare om du bryter mot något eller några av deras användarvillkor och du kan därmed drabbas om du inte uppfört dig enligt deras regler.

 • Använd inte automatiserade inläggsprogram

Många av de automatiserade programmen som finns just nu följer inte Instagrams regler. Om du behöver automatisera dina inlägg är det därför viktigt att du använder ett program som Instagram godkänt. Ett av dessa program är Later

 

Hur du upptäcker om du råkat ut för en shadowban:

 • Använd någon annans konto (som inte följer dig, alternativt slutar följa dig tillfälligt) och sök på någon av dina hashtags för att se om ditt inlägg dyker upp. Förslagsvis en hashtag som bara har några tusen inlägg så att det blir lättare att hitta just ditt. Om ditt/dina inlägg inte syns så är du troligtvis drabbad av shadowban.
 • Gör en shadowban-analys, förslagsvis genom den här sidan http://shadowban.azurewebsites.net

 

Hur du blir av med din shadowban:

 • Sluta använda blockerade eller begränsade hashtags
 • Sluta använda automatiserade inläggsprogram
 • Sluta använda bots
 • Ta ett par dagars avbrott från Instagram – logga inte ens in på ditt konto. Vissa påstår att detta kan hjälpa.
 • Rapportera ditt problem till Instagram: under inställningar på ditt konto går det att ”rapportera ett problem”. Skriv ett kort meddelande och tala om vad problemet är. Tyvärr är det inte säkert att problemet blir löst då Instagram har så oerhört många användare och det är svårt att få tag på någon som kan hjälpa till, men det kan vara värt ett försök.

5 reaktioner till “Instagrams Shadowban

  1. Tack så mycket Anna! Det är många som undrar vad som händer på Instagram nu så detta kan förhoppningsvis ge lite klarhet i vad som kan orsaka lägre engagemang.

   Gilla

  1. Ja det är inte så lätt att alltid veta vad som händer på Instagram men förhoppningsvis kan man förstå lite bättre med detta. Tack för din kommentar Sophie!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s