Före och efter bildredigering

Har du någonsin varit på en plats som var så vacker och tagit en bild bara för att hopplöst inse att bilden inte alls speglar vad du faktiskt såg och upplevde? Eller att du i efterhand upptäcker vissa detaljer som stör bilden?

Tekniken i kameror (både systemkameror och mobilkameror) har en tendens att på egen hand tolka vad som fotograferas, vilket gör att det inte alltid ser ut på bilden så som det såg ut i verkligheten när det gäller ljus och färgnyanser. I systemkameror är det möjligt att fixa inställningarna för att få bildresultatet att komma så nära verkligheten som möjligt genom bland annat vitbalans, slutartid, fokus och skärpedjup. Vid de tillfällen då man fotograferar i RAW är möjligheterna för bildredigering i datorn mycket stora då en hel del blir möjligt att redigera – utan att det försämrar bildkvalitén.

Här tänkte jag visa er några exempel på bilder som jag har tagit med mer eller mindre efterarbete:

 

Från en porträttfotografering i Stockholm:

 

Vad jag har redigerat: I Photoshop har jag tagit bort röd färg på högra tallen, vit färg på vänstra tallen, ökat nyansen i klänningen, förlängt klänningen genom kloning och gör flytande-verktyget samt tagit bort några grenar på marken med kloning. Ganska simpelt.


 

Från en naturfotografering i Stockholm:

 

Vad jag har redigerat: I Camera Raw har jag sänkt färgtemperaturen, ökat klarhet, lyster och mättnad, ökat kontrast, sänkt skuggor, ökat vitan, sänkt svärtan. I Photoshop har jag beskurit bilden och tagit bort smutsfläckar med hjälp av kloning.


 

Från en parfotografering i Stockholm:

 

Vad jag har redigerat: I Camera Raw har jag ökat exponeringen, värmt upp färgtemperaturen, minskat skuggorna, ökat vitan, minskat svärtan, ökat klarhet, lyster och mättnad. I Photoshop har jag beskurit bilden, rätat upp horisonten, tagit bort små partiklar som ludd på kläder med kloning.


 

Från en sagofotografering i Eskilstuna:

 

Vad jag har redigerat: I Camera Raw har jag förstärkt vitan, sänkt svärtan, ökat kontraster. I Photoshop har jag tagit bort husens spegelbilder med kloning.

 


 

Vad tänker ni själva kring fotografering och bildredigering? Brukar ni alltid bli nöjda med resultatet i kameran eller anser ni att bilderna ibland behöver redigeras?

8 reaktioner till “Före och efter bildredigering

    1. Vad roligt att du gillade inlägget! Ibland blir det helt enkelt inte så som man vill direkt i kameran och då är det ju fantastiskt att det finns möjlighet att redigera i efterhand.

      Gilla

    1. Tack så mycket Madelene! ❤ Lightroom är verkligen ett toppenprogram för sådana typer av redigeringar!

      Gilla

Lämna en kommentar